Een open haard voor in huis

open haard in huis

Er is niets knusser dan met een glaasje wijn, tijdens een herfstige avond, gezellig naast de open haard te zitten in je prachtige woning. Dit is meestal de reden, waarom mensen een open haard gaan aanschaffen. Het sfeervolle vlammenspel, geeft een natuurlijke warmte en draagt zeker bij aan een behaaglijk gevoel.

Gemetselde open haard

Wanneer je een gemetselde open haard laat plaatsen, neemt deze meestal een prominente plek in. De open haard mag echt aanwezig zijn. Het is een decoratief element, in het interieur en geeft rechtstreeks warmte door de vlammen. Je ontdekt de heerlijke stralingswarmte waar je je helemaal comfortabel door kunt voelen. Open haarden kunnen echt iets toevoegen aan je welzijn.
Gesloten haard
Een gesloten haard heeft een frontpaneel. Door het glas kun je de vlammen zien. Geeft meer rendement dan een echte open haard. Het plaatsen van zo’n haard kan op veel plekken in het interieur omdat er geen schoorsteenkanaal nodig is.
Gashaard
Een gashaard kan er bedrieglijk echt uitzien. Wanneer je het niet weet, zie je een open haard, waar gewoon hout in wordt gestookt. Een gashaard gebruiken als open haard, heeft vele voordelen zoals;

  • Het is schoon, geen geur of rook aanwezig.
  • Gemakkelijk te bedienen. (afstandsbediening)
  • Er is geen houtvoorraad nodig.
  • Veilig en geen rookkanaal.
  • Geeft wel minder warmte dan een houtkachel.
  • Kost wel een flinke duit.

Een lekker vuurtje stoken!

Het op de juiste manier omgaan met een open haard is belangrijk om te weten. Daarom een aantal tips om snel een lekker vuurtje te hebben.
Aansteken van de haard
Wanneer je de open haard gaat aansteken, is het niet handig om direct met grote stukken hout aan de gang te gaan. Klein beginnen met stukjes hout van 25 tot 30 cm. Papier en aanmaakblokjes gebruiken om het hout te laten branden. Het is belangrijk, dat de luchttoevoer op maximaal staat. Wanneer het vuurtje lekker doorbrand, kan het deurtje dicht.
Toevoegen van hout
Na verloop van tijd is het aanmaakhout een gloeiend hoopje. Dan wordt het tijd om het haardhout toe te voegen. Leg ongeveer 2 à 3 haardblokken op de gloeiende hoop. Deze zullen na een paar minuten gaan branden. Let op de luchttoevoer. Wanneer deze blokken geheel opgebrand zijn, en er net als bij het aanmaken nog een gloeiende hoop over is, dan kunnen er nieuwe blokken toegevoegd worden.

Stooktips

Zorg er in ieder geval voor, dat het hout geschikt is voor de open haard. Dus geen hout met verfresten. MDF en spaanplaat zijn uit den boze om te branden, evenals plastic. Door veel krantenpapier te verbranden veroorzaak je nogal wat luchtvervuiling. De drukinkt die giftige stoffen bevat komen op deze manier in het milieu terecht.
Droog hout
Het gebruik van vochtig hout, veroorzaakt rook. Open haardhout moet zo droog mogelijk gestookt worden. Vers gekapt boomhout bevat 50% vocht. Goede haardhout bevat niet meer dan 25% vocht.
Soorten haardhout
Een aantal houtsoorten zijn ongeschikt om te branden in de houtkachel. Kastanjehout, vuren, populieren en naaldbomenhout horen niet in de open haard De soorten die het meest geschikt zijn;

  • Essenhout, brandt traag, geschikt voor grote haarden.
  • Eikenhout, traagbrandend, moet wel 2 à 3 jaar branden.
  • Berkenhout, schone ontbranding en geeft veel warmte.
  • Elzenhout, brandt snel en zeer geschikt voor speksteenkachels.