Wil jij de vloeren in je woning graag laten vervangen door woonbeton? Absoluut een aanrader, want met deze ondergrond ben je verzekerd van een stevige vloer met een lange levensduur die ook nog eens eenvoudig te onderhouden is. Je kunt ervoor kiezen om de vloer aan te laten leggen door een specialist, maar houd hier dan wel rekening mee in je begroting. Ben je zelf erg handig en is klussen jouw ‘middle name’? Dan is het natuurlijk ook mogelijk om het woonbeton zelf aan te leggen. Zorg er dan wel voor een gedegen voorbereiding.
Doe research
Voordat je aan de slag gaat met de daadwerkelijke klus, is het aan te raden om uitgebreid research te doen. Online kan je een aantal instructievideo’s bekijken via platforms als YouTube en kluswebsites. Maar houd er rekening mee dat het vaak gedemonstreerd wordt door een specialist die vaak jaren ervaring heeft. Het lijkt vaak veel makkelijker dan het is. Zorg dus dat alle stappen helder zijn, dat je het juiste materiaal hebt voordat je begint. Het is ook mogelijk om gedeeltelijk de hulp in te schakelen van een specialist.
Schaf de juiste materialen aan
Onder de voorbereidingen valt dus niet alleen research doen naar de juiste informatie, maar ook het verzamelen van de geschikte materialen voor je nieuwe vloer. Je kunt de bouwmarkt afstruinen, maar er zijn ook opties om je het een stuk gemakkelijker te maken. Online zijn er pakketten verkrijgbaar met doe-het-zelf woonbeton. Zo kan je het woonbeton los bestellen in verpakkingen, maar ook een pakket voor woonbeton per vierkante meter. De pakketten bevatten niet alleen het materiaal zelf, maar ook de gereedschappen zodat je direct aan de slag kan.
Neem de tijd
Zoals eerder aangegeven, lijkt het in de instructievideo’s haast een fluitje van een cent om zelf woonbeton aan te leggen. Houd er rekening mee dat wanneer jij aan de slag gaat hier waarschijnlijk meer tijd voor nodig zult hebben. Neem er dan ook een paar dagen de tijd voor (drie tot vier dagen is absoluut een realistische inschatting). Daarnaast moet het woonbeton ook goed uitharden. Dit duurt gemiddeld twee dagen. Tijdens het uitharden kan de ondergrond absoluut niet belast worden.