Ongeveer 54% van de woningeigenaren in Nederland hebben wel is last gehad van lekkages of waterschade. Ook kent bijna iedereen wel iemand die ooit last heeft gehad van een lekkage. Er kunnen grote gevolgen ontstaan wanneer een lekkage niet op tijd wordt opgelost. Wil je weten hoe een lekkage ontstaat? Lees verder!
Hoe ontstaat een lekkage?
Een lekkage kan op verschillende manieren ontstaan. Vele oorzaken zijn vaak achterstallig onderhoud, incidenten of extreem weer. De volgende lekkages komen het vaakst voor:
● Platte daken: Het is bij platte daken erg belangrijk dat er een goede dakbedekking toegepast wordt. Oude dakbedekking die slecht zijn onderhouden veroorzaken vaak lekkages.
● Dakgoot: Een verstopte dakgoot kan ervoor zorgen dat deze overstroomt. Het water kan dan omhoog kruipen onder dakpannen en zo de dakconstructie infiltreren. Daarom is het belangrijk om regelmatig je dakgoot schoon te maken.
● De kil: De kil is de plek waar twee dakdelen onder een hoek samenkomen. Als er gebreken zijn in kil, kan dit al snel voor lekkages zorgen.
● Schoorsteen: Het lood rondom de schoorsteen kan een oorzaak zijn van een lekkage. Gebarsten stenen kunnen ervoor zorgen dat er water de schoorsteen ingeblazen worden door harde wind.
● Slechte kitvoegen: Er is te weinig hechting tussen bijvoorbeeld een douchebak en de tegels in het geval van slechte of verouderde kitvoegen. Het water komt dan onder de douchebak of bad terecht. Vaak is zo’n lekkage pas laat zichtbaar, namelijk wanneer je het kunt zien op het plafond onder de badkamer.
Gevolgen van lekkages
Er is een vochtige omgeving in huis bij een lekkage. Wordt de lekkage niet gelijk opgelost? Dit kan erge gevolgen hebben. Een lekkage is te herkennen aan afbrokkelend beton of vieze plekken op de muur of het plafond. Een lekkage kan ook een hele dakconstructie aantasten maar het grootste gevolg van een lekkage zijn schimmels. Schimmels trekken ongedierte en bacteriën aan. Mensen met allergieën en astma kunnen hier erg gevoelig voor zijn.